Er zijn veel verschillende vormen van hoofdpijn. Veel voorkomende vormen zijn spanningshoofdpijn, migraine en hoofdpijn vanuit de nek, pijn achter de ogen.  Onbekender is de rol die het kauwstelsel kan spelen bij hoofdpijn. Ze kunnen een belemmerende rol spelen in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Ze veroorzaken slaapproblemen door de pijn. De orofaciaal therapeut is gespecialiseerd in het herkennen van de verschillende soorten hoofdpijn. De behandeling bestaat in de meeste gevallen uit manuele behandelingen, oefentherapie, adviseren en / of begeleiding bieden.

 Na behandeling van hoofd/ hals kanker houden veel patiënten lichtere tot zwaardere chronische beperkingen over. Dit kan als gevolg zijn van de radiotherapie. Hierdoor kan een beperkte mondopening, pijnklachten en beperkte beweeglijkheid ontstaan van de nek en de schouder. 

Pijn, stijfheid en beperkte beweeglijkheid kan functionele belemmeringen geven. Dit kan als gevolg hebben dat handelingen en bewegingen die als normaal beschouwd worden ineens niet meer kunnen.