
De kaak is een gewricht omgeven door banden, spieren en andere weefsels die door middel van orofaciale fysiotherapie in de meeste gevallen goed behandeld kunnen worden, meestal in combinatie met splinttherapie. Kaakklachten kunnen heel lokaal zijn en zorgen voor pijn, beperkte beweeglijkheid, op slot zitten van de kaak, of kaakgeluiden bij het bewegen van de mond bij bijvoorbeeld eten, praten, gapen e.d. Soms zit de pijn rond de kaak niet alleen bij het kaakgewricht, maar is het de oorzaak van oor, hals en/of hoofdpijn. De pijn straalt dan uit en is niet altijd herleidbaar tot het kaakgewricht en kan het komen tot een juiste diagnose lastig zijn. Zie ook de downloads en links op deze website.
Daarnaast helpt de kaakfysiotherapeut met het afleren van gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden. Zoals het klemmen van de kiezen, tong persen, tandenknarsen. Verder leert de kaakfysiotherapeut wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen en te voorkomen.
Na behandeling van hoofd/ hals kanker houden veel patiënten lichtere tot zwaardere chronische beperkingen over. Dit kan als gevolg zijn van de radiotherapie. Daarbij kunnen een beperkte mondopening, pijnklachten en beperkte beweeglijkheid ontstaan van de nek en de schouder.
Korte samenvatting van klachten die je zou kunnen hebben:
-
Kaakklachten
-
Klemmen van de kaak en tandenknarsen
-
Pijn in het gelaat, kaak of hoofd
-
Aangezichtsverlamming
-
Hoofdpijnklachten
-
Gevolgen van ongelukken en botbreuken, kanker, reuma en andere ziektebeelden met klachten in het hoofd-halsgebied
-
Klachten in het hoofd-halsgebied die te maken hebben met spanningsfactoren
-
Een knappende kaak
-
Beperkte mondopening of pijn bij kauwen